top of page

Νοσοκόμοι: Οι αγωνιστές της πρώτης γραμμής «μαρτυρούν τις αλήθειες» για την κατάσταση που επικρατεί.

Σε κατάσταση επαγρύπνησης βρίσκονται τα νοσοκομεία της Ελλάδας από την στιγμή που ο covid-19 έφτασε στην χώρα. Και ενώ η δουλειά των επαγγελματιών υγείας ήταν ήδη κρίσιμη εκ φύσεως, η πανδημία έκανε ακόμα πιο απαιτητική την προσήλωση των νοσοκόμων στις ανάγκες του συνάνθρωπου. Στις επάλξεις για άλλη μια φορά, οι “The Healers” εξασφάλισαν μια σύντομη συνέντευξη με νοσοκόμα του νοσοκομείου «Σωτηρία», η οποία μας μίλησε για τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία στο χώρο εργασίας της, αλλά και στη ζωή της εν γένει. Για προσωπικούς λόγους, η νοσοκόμα ζήτησε την ανωνυμία της, όπως και η ιστοσελίδα σεβάστηκε.

Θεωρείτε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από άλλες χώρες από την άποψη πώς ο κόσμος κατανοεί την ατομική ευθύνη;


Θεωρώ πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλύτερη από άλλες χώρες, σχετικά με την ατομική ευθύνη. Οι άνθρωποι δεν συμμορφώνονται στις νέες πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου η ατομική ευθύνη αποτελεί μονόδρομο. Ειδικά η τρίτη ηλικία δεν κατανοεί ατά ένα ποσοστό 60% την αναγκαιότητα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Επίσης, οι πολυάριθμοι αλλοδαποί υποανάπτυκτων χωρών που βρίσκονται στη χώρα ας νόμιμα ή παράνομα δεν συμμορφώνονται και τέλος οι Ρομά που ούτως ή άλλως δεν συμμορφώνονται φαίνεται να μην μπορούν να κατανοήσουν την πανδημία.

Σε τι ψυχολογική – σωματική κατάσταση είναι το προσωπικό του νοσοκομείου την περίοδο του Covid-19;


Η ψυχολογική πίεση είναι υψηλή και αυξημένη λόγω υπερβολικού φόρτου εργασίας, με σημεία εξουθένωσης (burnout), άγχους για την μόλυνση από τον covid-19 και από την έλλειψη πολλών βασικών μέτρων ασφαλής προστασίας (ΜΑΠ).

Τι οδηγίες προφύλαξης σας έχουν δοθεί όσον αφορά στην δική σας προστασία και στων αγαπημένων σας;


Τα μέτρα πρόληψης για την ατομική προστασία, αλλά και για την οικογένεια είναι: Στην εργασία μάσκα, γάντια, στολή, αντισηπτικά, μετά από κάθε πιθανή επαφή με κάτι μολυσμένο και απολύμανση του χώρου και των επιφανειών πολλές φορές καθημερινά, κυρίως αυτών που χρησιμοποιούμε κατά κόρον. Στο σπίτι επιστρέφοντας από την εργασία, άμεσο πλύσιμο στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς, μπάνιο, καθημερινό άλλαγμα πετσετών, σχολαστικό καθαρισμό και απολύμανση όσο γίνεται των προϊόντων διατροφής και γενικής χρήσης που αγοράζουμε.


Ποια είναι η στάση του κόσμου απέναντι σε σας και στο λειτούργημα που κάνετε αυτή την περίοδο; Σας συμπεριφέρονται με σεβασμό;


Η αντιμετώπιση από τον κόσμο φαίνεται υποστηρικτική για την εργασία μας, περισσότερο από παλαιότερα, με μια έκδηλη όμως καχυποψία ότι «αφού δουλεύει στο νοσοκομείο, μπορεί να κολλήσει τον ιό» και είναι περισσότερο προσεκτικοί.

6 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page