top of page

Ένα μήνυμα ελπίδας για την ψυχολογική υγεία της νέας γενιάς κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οι “The Healers” επικοινώνησαν με επαγγελματία σύμβουλο ψυχικής υγείας για να μιλήσει για την «ανθεκτικότητα» των νέων απέναντι στις αλλαγές που φέρνει το COVID-19 στη καθημερινότητά μας. Με αυξημένες προσαρμοστικές δυνατότητες, οι νέοι σήμερα θα βγουν «αλώβητοι» από την πρόκληση αυτή και θα ανακαλύψουν στοιχεία του εαυτού τους που ενδέχεται να τους κάνουν ακόμα πιο δυνατούς. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι διατηρήθηκε η ανωνυμία της επαγγελματία ψυχολόγου μετά από δικό της αίτημα.

Θεωρείτε ότι οι online συνεδρίες με τους θεραπευόμενους είναι εξίσου αποτελεσματικές σε σύγκριση με τις face to face συναντήσεις;


Οι Online συνεδρίες είναι αποτελεσματικές σε πολλά επίπεδα. Λείπει όμως, μεγάλο κομμάτι συναισθηματικής πληροφορίας στη “zoom” εικόνα. Δεν είμαστε σε κοινό χώρο, δεν βλέπω ολόκληρο το σώμα του συνομιλητή μου. Η εικόνα του είναι μικρότερη και απουσιάζει η Τρίτη διάσταση. Το σημαντικό δεν είναι ο ίδιος το είδωλο του. Θυμόμαστε την «Προδοσία των εικόνων» του Μαγκρίτ. “Ceci n’est pas une pipe”.

Ποιες είναι οι συνέπειες της κοινωνικής αποστασιοποίησης στην περίοδο της πανδημίας στους νέους σε διαπροσωπικό επίπεδο;

Οι νέοι είναι εκπαιδευμένοι στην “zoom” επικοινωνία, όπως και στην διαχείριση των σχέσεων τους μέσω αυτού. Το δύσκολο ήταν το «στοπ-καρέ» που αναγκαστικά έζησαν. Πάγωσαν οι δραστηριότητές τους – οι επαφές, χάθηκε η επαναληπτικότητα. Αυτό το «στοπ-καρέ» διόγκωσε φόβους που εκφράστηκαν με αγωνία, θυμό, πίεση και κάποιες φορές με άρνηση της πραγματικής συνθήκης. Αυτό το συναισθηματικό φορτίο επηρεάζει και δυσκολεύει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πιστεύετε ότι τα κρούσματα κατάθλιψης στους νέους θα αυξηθούν αυτή την περίοδο;

Το ισχυρό επίπεδο φόβου που δημιουργεί η σημερινή ασταθής πραγματικότητα οδηγεί ήδη πολλούς νέους σε εργασία με τον εαυτό τους. Υπερβάλλει την δίψα για ζωή και είναι έντονη η σύνδεσή τους με την δημιουργικότητα, τον έρωτα. Γρήγοροι κι άνετοι με τον καινούργιο τρόπο επικοινωνίας. Ο άνθρωπος είναι ικανός να αναπτύσσει μηχανισμούς επιβίωσης. Στους νέους η ταχύτητα αυτή είναι μεγαλύτερη! Οι περισσότεροι θα επικεντρωθούν στη δράση και θα κρατήσουν αποστάσεις από την θλίψη. Έχουμε γύρω μας ανθρώπους που είναι 80 ετών. Οι νέοι άνθρωποι λοιπόν, το 1940 που υπήρχε ο πόλεμος, έκαναν έρωτα. Πάντα οι νέοι θα κάνουν έρωτα.

Με τι θα προτείνατε να ασχοληθούν οι νέοι στον άπλετο ελεύθερό χρόνο τους αυτόν τον καιρό;


Είναι ο χρόνος για να γνωρίσουμε όλοι και οι νέοι τον εαυτό μας. Να μιλήσουμε μαζί του. Να γνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και τις ανάγκες μας. Να ζωγραφίσουν οι νέοι το κάδρο της ζωής τους, να βρουν τις φόρμες και τα χρώματά τους. Θα οδηγηθούν έτσι σε ό,τι έχει ανάγκη η ψυχή τους. Από αυτό το μονοπάτι θα βρουν την δύναμή τους, τη χαρά, την αγάπη, την αποδοχή. Θα βρουν ποιοι είναι και τι πραγματικά θέλουν, χωρίς εξωτερικές καθοδηγήσεις.


Πως επηρεάζει η απομόνωση τους φορείς του COVID-19; Πώς να διαχειριστούν ψυχολογικά αυτό το στίγμα;

Οι φορείς του COVID-19 είναι αυτοί που νοσούν και βρίσκονται ξαφνικά σε επίπονη και τραυματική απομόνωση, μακριά από τους δικούς τους. Με απέραντο φόβο θανάτου. Που παίρνουν την αγάπη και την φροντίδα από αγνώστους. Αυτούς τους ανθρώπους και με την αποθεραπεία τους, τους υποδέχονται σαν ήρωες και ως «εμβολιασμένους» οι δικοί τους. Είναι και αυτοί που νοσούν ελαφρά με μεγάλο φόβο όμως για τους δικούς τους και τους ανθρώπους που είναι γύρω τους. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει η επιβάρυνση του στίγματος που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση του κοινωνικού περίγυρου. Κυρίως, όμως από τον ίδιο τον φορέα. Πόσο μπορεί να είναι διαφορετικός. Πόσο αποδέχεται την απομάκρυνση και τον φόβο των άλλων. Πόσο επιτρέπει στον εαυτό του να μην είναι «τέλειος». Πόσο συναισθηματικά εύρωστος είναι!!

4 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page